Stă în puterea ta…

Există o persistentă tendință de a căuta reguli de funcționare a vieții, cum ar fi modul în care gândesc oamenii, motivul reacțiilor lor, ceasurile și zilele nefavorabile etc. Am putea spune că există un scop nobil, de multe ori rezultatul este doar un fragment de adevăr care ajunge să fie considerat adevăr suprem.

Este ca atunci când citești un horoscop zilnic de doar un paragraf și consideri că acolo se regăsește un adevăr profund care îți va ghida ziua. Această tendință se relevă cel mai adesea atunci când lucrurile au mers prost și dintr-o dată toate regulile pe care le aveam ies la iveală ca să justifice cursul evenimentelor. „Bineînțeles că nu mi-a ieșit, că doar am început marți și dimineață am ieșit cu stângul din casă. Și mi-a zis și horoscopul că azi trebuie să am grijă…”

Există un gram de adevăr în fiecare lucru, dar nici pe departe atât cât am vrea să credem. Puneți-vă întrebarea: mă aflu în imposibilitatea de a-mi exercita voința? Există o forță care îmi controlează acțiunile? Dacă citiți și înțelegeți aceste rânduri, cel mai probabil sunteți în deplinătatea facultăților mintale și sunteți conștienți de acțiunile voastre. Sunteți deasemenea capabili să alegeți ce vă place și ce nu.

Adevărul este că aveți capacitatea să faceți ceea ce vă place. Doar că alegeți să nu o faceți din comoditate, frică, lene etc. Iar atunci când nu o faceți sunteți la mila tuturor șabloanelor mentale pe care le-ați moștenit de la părinți, prieteni, societate și așa mai departe. Am o singură veste pentru voi: dacă vă merge prost, e alegerea voastră.

O să-mi spuneți „Cum să aleg să îmi meargă prost, nu ești cu toți boii acasă?”. Poate nu ați ales să vă meargă prost, dar în mod sigur nu ați ales să vă meargă bine. Pentru că asta ar înseamna să vă stabiliți o stare, un obiect, o situație plăcută vouă și apoi să faceți acțiunile necesare pentru a atinge țelul propus. Și mai  mult, trebuie să mențineți în minte imaginea lucrului ales pe toată durata acțiunilor voastre.

Prea mistic? Să luăm atunci exemplul concret al unei relații între soți. Ați ales să vă petreceți o zi liniștită împreună cu partenerul. La un moment dat, celălalt iar lasă paharul de apă plin pe colțul mesei, deși i-ați spus de nenumărate ori să nu mai facă asta. Aveți 2 opțiuni: să acționați sau să reacționați. Una este o alegere conștientă, cealaltă este o re-jucare a unei vechi scene. Una vă permite să creați ceva nou, cealaltă are un rezultat pe care deja îl știți și l-ați retrăit de atâtea ori. Dacă alegeți să creați conștient o situație plăcută, atunci brusc aveți o mulțime de opțiuni: fie folosiți un ton mai blând când explicați, fie mutați paharul mai încolo, fie priviți cu ochi noi și vedeți că există un motiv pentru care stă acolo… și tot așa.

Urmăriți lucrurile care vă produc sentimente neplăcute: este chiar lucrul respectiv de vină sau este ceva în interiorul vostru care se activează? Aveți posibilitatea să acționați creativ?

Eu cred că da. N-o să vă iasă perfect din prima. N-o să se deschidă tavanul sufrageriei ca să coboare binecuvântarea pentru decizia făcută. Dar în mod sigur ceva din voi va zâmbi, iar pe măsură ce continuați, zâmbetul interior va deveni și mai mare. Până când, la un moment dat, va radia și pe față și în ochi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *