Preferi dreptatea sau …

Tuturor ne place să avem dreptate și mai ales să ni se spună că avem dreptate. Categoric este o chestiune care ține de orgoliu, de mângâiere pe creștetul capului sau chiar palma pe spate în semn de apreciere a ceea ce a fost spus sau facut. Și deși multă lume blamează orgoliul și îl tratează ca pe o boală de care trebuie să scăpăm, el este un element extrem de important și necesar dacă este ținut în proporții normale.

Însă, ideea de „cine are dreptate” este destul de dificilă în orice tip de relatie, iar când vine vorba de „cine are dreptate” într-un cuplu atunci capătă o amploare și greutate și mai mare. Este genul de subiect care poate ajunge la nivelul în care sa desfaca un cuplu indiferent de câtă vechime și experiență ar avea.

Și deși știm că acest subiect al conflictelor nu este ușor de rezolvat și de administrat, vă propunem o shimbare în abordare. Această schimbare presupune o abordare detașată și mai înțeleaptă din partea celor doi implicați, o alegere conștientă în momentul în care se ivește conflictul – ce prefer? „Să am dreptate și să mă cert pana când oponentul recunoaște cât de bun sunt?” sau „Să accept și punctul de vedere al celui din fața mea?"

Și dacă veți citi cu atentie cele două întebări veți observa faptul că "partenerul", din dorința proprie de a avea dreptate, devine "oponentul"; și singurul lucru pe care trebuie să-l faci ca să revină la statul de partener este să accepți că există și un alt punct de vedere diferit de al tău.

Schimbarea nu e usoară însă totul se învăța prin repetiție, iar roadele culese merită tot efortul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *