O relație se educă

Am auzit de multe ori ideea că „iubirea durează maxim 3 ani” și sincer nu am fost niciodată convins de asta. Un prim motiv ar fi faptul că eram deja prin al 5-lea an al relației când am auzit asta. A durat un pic până am ajuns să înțeleg ce înseamnă și de unde vine.

Oamenilor le place să simplifice lucrurile și nu întotdeauna fac asta foarte bine, iar sintagma de mai sus nu este o excepție. La început cei doi parteneri găsesc câteva puncte comune sau complementare și aleg să formeze o relație. Pe măsură ce trăiesc și învață unul despre celălalt, relația se transformă, evoluează.

Dacă se pornește de la „iubire la prima vedere” de exemplu, atunci această fază de îndrăgostire va rezista o perioadă, dar în cele din urmă noul cuplu va trebui să facă față unora dintre cele mai mari provocări: spălatul vaselor, aspiratul, prepararea/învățarea mâncărurilor preferate, ieșirile în oraș etc.

La 3 ani de la începerea relației, faza de „dragoste oarbă” este de mult diminuată: deja apar probleme casnice care trebuie repartizate, discuții cu familiile fiecăruia și așa mai departe. Prima fază nu moare efectiv, ci doar face loc relației de prietenie, relației de colegialitate, relației de amanți, relației de confesor și la numeroase alte  aspecte ale unei relații. Și fiecare dintre acestea trebuie construită și șlefuită de cei doi. Iar acest proces este unul care se poate întinde pe luni și ani din momentul în care începe.

Și în plus, lucrurile care întăresc o relație nu sunt momentele bune, ci acele momente care verifică temelia relației. Iar după fiecare șoc – dorit sau nedorit – cuplul mai evoluează un pic.

Deci, da, se poate spune că sintagma pe care am folosit-o la început este parțial adevărată, dar în realitate mai corect este să se spună că: viața de cuplu evoluează și de fiecare dată când ceva dispare sau este uitat, este înlocuit de ceva nou, mai rafinat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *