O armată de doi oameni

Am avut odată ocazia să văd un artist popular care sculpta linguri. Eram copil la acea vreme și nu pot spune că am putut să apreciez calitatea pieselor expuse dar am rămas cu ceva de care mi-am amintit după mulți ani, abia după ce m-am însurat… Artistul era un bun povestitor și ne prezenta fiecare lingură și povestea din spatele ei. Cea care mi-a rămas în minte este cea care în acel moment m-a „băgat în ceață” – vorba românului – și reprezenta două păsări spate în spate. „Se dă cadou proaspeților însurăței, ca să știe că trebuie să-și apere relația de cei din exterior care vor să o desfacă” ne-a spus el.

Nu mi-era clar – de ce-ar vrea cineva să strice fericirea unui cuplu? Eh… am aflat între timp… pe pielea mea… Explicația e simplă: voi nu apăreți din neant direct în relația voastră, ci veniți dintr-un mediu unde ați fost alături de rude, prieteni, cunoștințe etc. Oameni care vă iubesc, vă apreciază și au nevoie de voi. Și dintr-o dată, 60% din timpul și atenția voastră este îndreptată spre partenerul vostru și nu spre ei.

Păi să nu faci o criză acum? „Cum își permite persoana aia să îmi fure copilul, colegul, fratele?”. „Câte am făcut pentru el și acum abia dacă mai vorbește cu mine.”. Și te trezești cu replici, observații, sfaturi prietenești de tot felul de-ai spune că s-a revărsat înțelepciunea lui Dumnezeu peste toți vechii tăi prieteni și fiecare vine cu sfaturi și idei despre cum ți-ar fi ție mai bine.

Oamenii care încep să vă ducă dorul nu vă doresc în mod real răul, ci doar vă iubesc și vor ca lucrurile să devină iar „ca înainte”. În realitate se simt privați de atenția voastră și suferă în sinea lor. Bineînțeles că vor exista și sfaturi bine intenționate, dar acestea sunt ușor de observat: vin de la persoane care deja au o relație sănătoasă și sunt menite să vă apropie, nu să vă separe.

Cam pe-acum este momentul în care trebuie să-ți aduci aminte de lingura de pe perete și să iei atitudine. În mod sigur nu ați format relația de vis încă din primele zile și tot la fel de sigur nu știți 100% în ce vă „băgați”, dar asta nu inseamna că trebuie să renunțați la relație după primele "sfaturi" distructive ale celor din jur. Avantajele unei relații armonioase depășesc cu mult problemele care pot apărea, iar aceasta se construiește în timp. Ați ales să formați o armată de doi oameni (sau mai mulți mai târziu), iar pentru toți cei care nu vor binele relației voastre, arătați-le delicat și frumos ușa, metaforic vorbind, și apărați-vă relația.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *